Българско военно чудо: Завоят на Черна ∣ Анимация

  Рет қаралды 232,762

Българска история

Българска история

4 жыл бұрын

» Представяме ви новия бонус епизод на „Българско военно чудо". Той е посветен на епичните сражения при завоя на река Черна през Първата световна война. Този участък от Македонския фронт е известен като „Месомелачката“, защото и двете страни дават огромни жертви, а цели части се стопяват за броени дни.
Приятно гледане!
» Документалната поредица „Българско военно чудо" е съвместен проект на сдружение „Българска история" и на ЗАД „Армеец", който пресъздава най-големите постижения на българската армия в периода петте войни след Освобождението на България. Целта на поредицата е да напoмни за огромната сила, която българският народ притежава, когато е обединен, като едновременно с това направи тези исторически епизоди интересни за широката публика.
» Благодарности на Кръстьо Кръстев, Веселин Асенов и Стоян Тачев за предоставените карти на бойните действия!
⏩ Плейлист "Българско военно чудо": • Българско военно ...
✔ Подкрепи ни в Patreon: www.patreon.com/bulgarianhist...
✔ Сайт "Българска история": bulgarianhistory.org/
✔ Магазин "Българска история": bulgarianhistory.shop/
✔ Страницата ни във Фейсбук: bulgarian.hi...
✔ Намерете ни и в Инстаграм: bulgarianhi...
🌠 Превод на английски: www.cometenglish.com/pages/home
#WW1 #Animated #History #Balkans

Пікірлер: 372
Иван Иванов
Иван Иванов 4 жыл бұрын
"Там, при Черна, се гради обединена България!" ... Настръхнах.. Обичам ви за това, което правите!
Martin
Martin Жыл бұрын
Наистина няма да ми писне да препрочитам твоето неотстъпващо съобщение
Football unites the world
Football unites the world 2 жыл бұрын
🇧🇬 🇬🇧🏳️
Football unites the world
Football unites the world 2 жыл бұрын
Браво!
Radoslav Petkov
Radoslav Petkov 3 жыл бұрын
И, Ощ край завоя на река черна.... Времето помръква, вятърат отеква.... И от дълбините на нощта се носи ужасяващото, българско Ураа! Ний, пак ще се върнем.... И, тогава....
Taldaris
Taldaris 4 жыл бұрын
Велики сте Българска история! Жалко е че въобще не са ни учили за тази битка или защитата на Видин, Дойран, Тутракан и други, но сте вие да ни образовате, и припомните какъв народ сме били! (Ако не е нахално, може ли да се добавят английски субтитри за чужденци приятели?) :)
Taldaris
Taldaris 4 жыл бұрын
Много благодаря!
Българска история
Българска история 4 жыл бұрын
Благодарим за милите думи. Субтитрите са вече добавени. :)
kiril ilievski
kiril ilievski Жыл бұрын
Тоа е моето родно место под прочуената кота 1050, Малкумина овде знаат за херојската борба на бугарската армија. Кутрите уште си мислат дека Англичаните, Французите и Србите не ослободиле. Поздрав браќа од Македонија од Кота 1050 и Завојот на Црна Река ❤️❤️❤️🇲🇰🇧🇬❤️❤️❤️
Aleks K
Aleks K 3 ай бұрын
Bravo brat
Krasimir Grigorov
Krasimir Grigorov 7 ай бұрын
@Jordan във фантазиите си ...
Jordan
Jordan 8 ай бұрын
Не не ослободи никој ! Сами се ослободивме од сите тирани !
Rhys Nichols
Rhys Nichols 2 жыл бұрын
I’m from England, I have a lot of respect for Bulgaria in this war. They were very strong for their size....it’s regretful we were enemies!
That Bulgarian Guy
That Bulgarian Guy Жыл бұрын
Yes we can
Aleks K
Aleks K Жыл бұрын
I am Bulgarian i live in London. Thank you very much . You have nice country and should be proud of. :)
Rhys Nichols
Rhys Nichols 2 жыл бұрын
honour honour I hope you’re enjoying you country
Sergio Danailov
Sergio Danailov 4 жыл бұрын
🇧🇬💂‍♂️ Български висок боен дух ❤️💪
Radoslav Petkov
Radoslav Petkov Жыл бұрын
Ураааааа!
Great Bulgaria 🇧🇬
Great Bulgaria 🇧🇬 Жыл бұрын
Да живее България! Благодаря ви за това невероятно видео!🇧🇬
evelina kucilova
evelina kucilova 5 ай бұрын
Благодаря от сьрце!Какви БЬЛГАРИ!Нека е светла паметта им,а на вас създателите на тези клипове благодаря,че сте бьлгари.Да живее нашето свято Отечество!
Emil Monovski
Emil Monovski 4 жыл бұрын
Най-хубавата ви поредица. Продължавайте все така!
Александър Милов
Александър Милов 4 жыл бұрын
Такива видеа ми дават сили и надежди, че отново ще се събуди Българския дух. Искрено се надявам че днешната младеж, ще види тези истории. Защото някой дори не знаят кой е Васил Левски и какъв народ сме били някога. Силно се надявам Българския дух да не е заспал непробудно за винаги.
Van007
Van007 3 жыл бұрын
Поклон пред милионите храбри войни, загинали за Българската кауза! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
GENA TA
GENA TA 9 ай бұрын
Плачем на ваши клипове. Плачем , че сте велики , плачем , че сме силни , но най ми се плаче , че България е вече мит. 😔🖤
Petar Blagoev
Petar Blagoev 3 жыл бұрын
Вечна памет на героите!!!
Nikola Andonov
Nikola Andonov 4 жыл бұрын
Аз живея в Битоля и познавам добре всички места написани на картата. Целият настръхнах като слушах, моят прадядо се е борил доброволно в името на обединена България, след него и моят дядо в следващата световна война. Ние все още не живеем в границите на България, но все пак сме горди българи.
Aleks K
Aleks K 3 ай бұрын
@Михаил Георгиев дядо и баба ми са от Момчилград, до Кърджали . Ходех като бях Деде ваканциите, хубаво детство. Красиво е там, много Турци има. Ама те не създават проблеми. Мирно е
Михаил Георгиев
Михаил Георгиев 8 ай бұрын
И още има от Слава Севрюкова, ама се трие от тук.... България, ще загуби южните си територии от нахлуване на турците( то в игоизточна Бълагария и без това не се чува българска реч) Но с времето самите македонци ще се осъзнаят, като видят,, че няма разлика от тук и там с изключение на сърбопропагандата .
Михаил Георгиев
Михаил Георгиев 8 ай бұрын
Ванга го каза .. Македония е българия и ще бъде >>>
Aderena
Aderena 4 жыл бұрын
Your history is interesting, thank you so much for English subtitles!
Kaloyan Palikov
Kaloyan Palikov 2 жыл бұрын
@Raul Christian he sad that we were winning the in Romania and that the romanian soldiers wanted other to attack in macedonia so that we cant win
Raul Christian
Raul Christian 4 жыл бұрын
yes ,and i wante to see what he said when he talked about Romania
Т. Тодоров
Т. Тодоров 3 жыл бұрын
Това е истинският 9 май,който трябва да празнуваме.
Спомени от Царство България
Спомени от Царство България 4 жыл бұрын
Невероятно!
Krosa
Krosa 4 жыл бұрын
супер сте продължавайте все така! България над всичко!
GamingPlanet TV
GamingPlanet TV 4 жыл бұрын
В памет на великия полк. Борис Дрангов
Людмил Караянев
Людмил Караянев 4 жыл бұрын
Отново ще ви насърча! Браво, не спирайте с поредицата!❤🙏👏🇧🇬
Yavor Stoyanov
Yavor Stoyanov 4 жыл бұрын
Тази поредица е тооолкова яка!!
Miroslava Karailieva
Miroslava Karailieva 4 жыл бұрын
Много интересно видео.👍👏☺Благодаря ви.❤
Антонио Марулевски
Антонио Марулевски 4 жыл бұрын
Снощи търсех информация за Завоя на черна, а днес що да видя - излязло е видео за тази битка! Велики сте! Нека да не спирате да пълните душите на българина с патриотизъм и любов към родината!
Zhecho Stanev
Zhecho Stanev 4 жыл бұрын
Много ми харесва това което правите някой от клиповете се ползват и в училище. Бих се радвал да направите видео за Каймакчалан!
Talridis blagoev
Talridis blagoev 4 жыл бұрын
благодаря ви отново за красиво направена поредица :).Мисля,че знаете Българско военно чудо е най-много обичаната поредица и то със идеални причини.Аз забравих,че в македонския фронт по това време ни се нахвърлиха и дори и италянците :D.Само се надявам да не са били потомци на алцековите българи.Сърбите трябва да и го призная тука имат свиреп устрем.Ама пак са забравили ,че българиския войнник защитавайки своето имат най-желязния боен дух на този фронт.Французите го научиха при битката за червената стена,а пък англичаните при Дойран.А пък гъците го научиха чак в 1913 при Дойран. Нашия герой полковник Борис Дрангов си го е казал най-точно''Българският войник е създаден да бие и побеждава, а не да бъде бит и мачкан!'' frognews.bg/images/111111111Krasi/drangov-4.jpg Нека си Цитирам Химна на 11 Македонска пехотна дивизия! Гордей се Майко Македонийо со свойте синови ГЕРОИ ГЕРОИ ГЕРОИ !! И Ниш, и Пирот поминахме, пред нас е Солун - трепери, трепери. Французи Англичани бегат од наште силни налети, оставихме темните окопи покрити с тельени мрежи. Со нас е Потполковник Дрангов в рацете държи револвер, револвер и той не славно командваше напред на Нож! Ура на Нож ! Ура Ура !! Сегде врага победихме, сега се връщаме дома, дома, дома, там кай що наш'те майки чекат свойте синови ГЕРОИ, ГЕРОИ, ГЕРОИ!
Boyan Penev
Boyan Penev 4 жыл бұрын
Браво!!! Великолепно! Страхотно! Благодаря ви за удивителните видеа! Все така!
VIOLETA DIMITROVA
VIOLETA DIMITROVA 9 ай бұрын
ПЪЛНИ ОТЛИЧНИЦИ СТЕ, БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ !!!
Цвети Николова
Цвети Николова 3 жыл бұрын
Вечна памет на всички герои!
Doych
Doych 3 жыл бұрын
Направете видео за Каймакчалан. Там на 2500 метра надморска височина побеждаваме сърбите, като те са 3 пъти по-многобройни от нас
Talridis blagoev
Talridis blagoev 3 жыл бұрын
и аз искам един епизод на Каймакчалан или както аз си го наричам ''Забравената Шипка'' Тъжна битка но и славна! На върха, на Каймак-Чалан, много юнаци паднаха. Там падна и нашият ротен, нашият ротен командир. Всички юнаци плакаха: Я стани, стани, капитане. Да си ротата погледнеш, половината пленена, половината избита. Не мога, холан, да стана, сръбски ме куршум прониза от лява страна, в сърцето. Слушайте мои момчета, кога в Сливен идете, тамо ще да ви посрещне моята стара майчица. На нея всичко кажете: Ние го, бабо, сгодихме, ние го бабо сгодихме, ние го, бабо, женихме За мома, за македонка, За зелената морава на върха, на Каймак-Чалан. Прах, мирисът на страх, и огън, и смърт люлеят света. Тук нашата войска не бои се от друг,а само от Бог! До крак всички мъже ще измрат, но няма да се предадат. Верни на един завет, няма да спрат пред никой враг. Смело води ги напред нашият свещен български флаг! До крак всички мъже ще измрат, но няма да се предадат. И умират хиляди от нас, гробът ни е на Каймакчалан, ще си спомниш ли ти някога мъртвите българи? Ето, гине дядо ти със нас, твоя ли е неговата кръв, ще си спомниш ли ти някога мъртвите българи? Как, как да го спрем, нашият враг идва насам. Той крачи към върха, сочи с ръка мойта земя. До крак всички мъже ще измрем, но няма да се предадем. „На нож!”, свири търбата „На нож!”, но вече лежим във пръстта. А последният ни офицер, сам останал е в окопа той, вдига сабя, за да води в бой мъртвите българи. Нямаш право да се отречеш от България и дълг рожден,гордо знамето ще понесеш! „Мъртви, в атака с мен!”
Tanev
Tanev 4 жыл бұрын
Продължавайте, моля!!!! ❤️
Vasil Mihailov
Vasil Mihailov 4 жыл бұрын
Поклон пред героите на това време и позор за сегашните ,,герои" в парламента.
Boris Georgiev
Boris Georgiev 4 жыл бұрын
Чудесно, благодаря ви за желанието и усилията да правите такива видеа!!!
Baconwrap
Baconwrap 4 жыл бұрын
Страхотна продукция , браво на всички които участват в създаването на тези видеа. Ще е хубаво и ако вкарате още графичем матетиал но и така сте 6.
Andro Studio
Andro Studio 4 жыл бұрын
Интересно и увлекателно! Правете повече и по-дълги епизоди, моля ви!
thelyub
thelyub 4 жыл бұрын
Добро видео, с добра анимация и музика. Гласът и текста, определено са доста ефикасни :)
Milen Dinev
Milen Dinev 2 ай бұрын
Благодаря ви за това видео. Моят пра пра дядо е участвал активно в точно тази битка. Като командир на едно от оръдията в 8-ми артилерийски полк, който е част от 8-ма Тунджанска дивизия. Обявяват го за загинал, но той 10 години по-късно се връща в България от гръцки плен. Навярно много български семейства споделят подобна съдба. Радвам се, че имах късмета да науча тази история и да запазя писмото, с което той е обявен за загинал, дадено ми от неговата дъщеря - моята пра баба. Поздравления за усилията, които полагате, за да запазите българската история такава каквото е била.
PR0max
PR0max 4 жыл бұрын
Едва на 14 съм но настръхнах Браво!
Petyo22
Petyo22 4 жыл бұрын
Поредния страхотен клип! Браво!
9914
9914 4 жыл бұрын
а най-жалкото е, че тези славни български битки не могат да бъдат открити в повечето ( ако не във всички ) учебници по история..
3D Waffle
3D Waffle 4 жыл бұрын
Accelerated ние реално от 4-ти век не си променяме името и това е най-малкото.
9914
9914 4 жыл бұрын
@3D Waffle Това май е последното нещо, което можем да сторим, макар че съм сигурен, че сте наясно с това колко голям процент от българите косвено са част от тази анти-българщина .. всеки гледа себе си и в същото време, гледа другите, за да може да саботира както може целите им.. и все пак има надежда все още има хора родолюбци като мен и теб и други знайни и незнайни !
3D Waffle
3D Waffle 4 жыл бұрын
Познавам едно момиче на 13 и ѝ разказвам славни моменти от миналото, както и за културата и за езика ни. Като човек, който е учил старобългарски, ѝ разправям защо българският език е толкова уникален. Но каквото ѝ разказвам, колкото и да е важно, не го пише в учебниците. За сега това, което ми хрумва, е да се обединим и партизански да се борим срещу анти-българщината.
Daniel Aшабаншузикаичnackov
Daniel Aшабаншузикаичnackov 4 жыл бұрын
Браво клиповете са чудесни може би като идея им трябва само повече продължителност и може би малко повече подробности .
Утрас Пловдив 1926
Утрас Пловдив 1926 4 жыл бұрын
Велико !!!
Kristiqn Dimitrow
Kristiqn Dimitrow 3 жыл бұрын
Много ме радва, че направихте този образователен канал..
imam goliama glava
imam goliama glava 4 жыл бұрын
Страхотни сте!!!Карате ме да бъда горд ,че съм БЪЛГЪРИН
Mladen Todorov
Mladen Todorov 4 жыл бұрын
@imam_goliama_glava Ако се опитваш да иронизираш поне сложи кавички, за да се разбере от всички, ако ли не си поправи правописа
Emil A
Emil A 4 жыл бұрын
мани мани
svetko05
svetko05 4 жыл бұрын
Има и песен посветена на тази битка - "На завоя на Черна"
Small Talks With Boris Vardev
Small Talks With Boris Vardev 3 жыл бұрын
Уникални сте. Аз съм лаик но записах едно видео от откриването на паметника на Константин Каварналиев в Дойран. Но, вие сте страхотни. Такива клипове инаги са нужни. Браво.
Daniel Balev
Daniel Balev 4 жыл бұрын
Българска история, моля направете видео за клането над българите в Загоричане. Гледам че един гръцки шовинист се е разпасал в коментарите.
Dzhem Muttum
Dzhem Muttum 4 жыл бұрын
Отново невероятен клип !
ЗаБаВеН СмЯх
ЗаБаВеН СмЯх 3 жыл бұрын
Много добра работа вършите!
Slawa Rodu
Slawa Rodu 3 жыл бұрын
да живее България да живее вечна !
4ou17
4ou17 4 жыл бұрын
Нямам думи умолявам ви пичове падам ви на колена не спирайте да снимате за българско военно чудо моля вии :) :) п.п. много лов за вас
Moesicus
Moesicus 4 жыл бұрын
lmao
4ou17
4ou17 4 жыл бұрын
Plamen Petrov извинявай имах предвид love :)
Vladimir Ilic
Vladimir Ilic Жыл бұрын
„Бежите живи, иду мртви!“
Павката
Павката 4 жыл бұрын
Честито за 30 000 абонати!!!
REAP
REAP 4 жыл бұрын
Много готино клипче, хубав канал! А дано и занапред е така. Само малка препоръка - версия на аглийски може би ще достигне повече хора. Т.е. клипчета на английски и български или поне събтитри.
Българска история
Българска история 4 жыл бұрын
Благодарим за високата оценка! Видеото е снабдено със субтитри на български и английски език. Можете да ги активирате от менюто. Поздрави! :)
Денис Манов
Денис Манов 4 жыл бұрын
моля ви кажете ми какво да направя, за да не свършва никога тази поредица..!?❤️
Martin Kirilov
Martin Kirilov 4 жыл бұрын
Marauder Мародер То хората ще видят що за човек си само по коментарите. Видя ли как бързо познах какъв си ? :)
Martin Kirilov
Martin Kirilov 4 жыл бұрын
Marauder Мародер Къв мародер ве кид пхахаха
Денис Манов
Денис Манов 4 жыл бұрын
@Marauder Мародер Моля не загрозявай и малкото хубави и качествени неща останали на България..
Victor Hristov
Victor Hristov 4 жыл бұрын
Най хубавата поредица
Begemod
Begemod 3 жыл бұрын
Защо не направите видео за червената стена? Ще бъде добро. :-)
Лъчезар Райчев
Лъчезар Райчев 4 жыл бұрын
Като гледа човек тази поредица се чуди, как се превърнахме в кучетата на Балканите.
svetko05
svetko05 4 жыл бұрын
@Лъчезар Райчев Написах 70 години, защото смятам че нещата тръгват да се променят след втората световна. Макар и да губим първата световна и да изпадаме в криза, надеждата за обединена България не се губи. Наистина смятам че успеха на българите в битките се състои от това, че са имали свята и достойна за умиране идея - да се обединят всички в една държава. Няколко поколения са воювали и дали живота си за тази кауза, а ето че идва времето на социализма и всичко угасва, а и ни сменят идеологията с някакви чужди понятия за коминтерни, буржоазии и т.н. И оттогава до сега, не че не сме имали войска, но не е била за нас, а е да защитава чужди интереси. Според мен не е толкова важно дали имаме армия, а за какво ни е сега, срещу кого ще воюваме, има ли чужди земи, в които живеят българи, викащи ни за помощ, както е било тогава? Ако намерим за причина, която си заслужава, мисля че лесно бихме си възвърнали армията.
Лъчезар Райчев
Лъчезар Райчев 4 жыл бұрын
@svetko05 Абе, да ти кажа, повече от 100 години са. Бая неща са се случили през това време.. и все пак, армията ни беше съсипана през последните 20. Най-важното нещо, което се е случило - загубата на вярата в Националното обединение. След толкова неуспешни опити и загубени войни, може би там се крие разковничето.
svetko05
svetko05 4 жыл бұрын
Ами от онези времена са минали над 70 години. Мисля че сам може да помислиш какво се случи през тези години и как се промени ценностната и моралната ни система.
Martin Popov
Martin Popov 2 жыл бұрын
Слава на Българската армия!
Stoyan Atipov
Stoyan Atipov 4 жыл бұрын
Поклон пред защитниците на освободена Македония и почитания за устрема на сръбския противник.
Stoyan Atipov
Stoyan Atipov 3 жыл бұрын
Marauder Мародер не си много силен в четенето, а?
Lachezar Angelov
Lachezar Angelov 4 жыл бұрын
Ще има ли епизод за битката при Булаир?
Boban Daklu
Boban Daklu 2 жыл бұрын
От всички тези истории става ясно какъв е бил интересът на германци и австрийци. Не виждам интерес на България към всички тези истории. Никой не ни атакува, но ние нападнахме съседите си, за да помогнем на централните сили. А наградата ни в случай на победа беше само няколко километра от Македония и може би Добруджа. Днес нямаме сръбска власт в Македония. Вместо това имаме албанци. Защо днес не можем да вземем Македония? Къде са нашите съюзници? Какво направи нашият цар?
Љубиша Крстић
Љубиша Крстић Жыл бұрын
Е, пријатељу зна се добро коме је у интересу да се ми бијемо. Завади па владај. А Ferdinand "чист" Бугарин..
Petar Ivanovski
Petar Ivanovski 4 жыл бұрын
Имено, Македонија и Македонците не постојат од вчера. Тоа се провлекува низ вековите, па дури и кога земјата е поделена и поробена. Во историските документи постојот голем број на докази дека името Македонија во континуитет се појавува а населението во Македонија се изјаснувало според територијалната припадност. Во 1891 г. кардиналот Ј. Рitrа објавил зборник на документи, на број 155, кои се однесуваат на Охридската црква во време архиепископувањето на Димитрија Хоматијан во периодот од 1216 до 1235 госина. Разгледувајќи ги документите од овој период Д. Ангелов („Принос към народностните и поземлени отношениа в Македониа“, стр. 11 - 12 и сл.; 43). доаѓа до заклучок дека мнозинството од населението го сочинувале Македонците. До ваков заклучок Ангелов дошол врз база на проучувањето на синодалните акти за народноста на поданиците на Епирската држава. Имено, тој заклучува дека „вториот по значење и по бројност народносен елемент во границите на Епирскиот деспотат во даденото време биле Македонците, за кои во актите на Архиепископијата станува збор многу често (повеќе од 50 споменувања)". Од синодалните акти на Охридската архиепископија (Ив. Снегаров, во „Историа на Охридската архиепископиа“, I, стр. 250, - док. бр. 72), ги изнесува доказите во кои се гледа како Иван Иеракар на почетокот на XIII век, се изјаснува дека по род е Македонец и дека потекнувал од с. Власто, сегашното Велесто, во Охридско. Постои и од славјанскиот запис во црквата „Св. Ѓорѓи“ во Горен Козјак, во кое лицето Братан во средината на XIV се потпишал дека е од Македонија. Од ова може да се види дека без разлика дали со Македонија владееле Византија, Србија или Бугарија, населението од Македонија, се изјаснува како Македонци по род. Вакви примери има повеќе. Исто така, името на Александар Македонски било длабоко врежано во меморијата не само на Македонскиот народ, туку и кај сите славјански народи на Балканот, Особено желбата за слобода ги оживува спомените на Александар Македонски и на неговото македонско царство во 15 и 16 век. Истовремено името Македонија, кое никогаш не било заборавено, не само што се споменува туку почнува да се истакнува на видно место. Потврда за тоа се македонските грбови кои се појавуваат во овој период. Македонскиот полк во Украина, списоците на војниците кои се изјаснуваат како Македонци и имињата на населбите како Македонов, Македоновка, Македони, Скопиевка, Куманово, Малаја Каратовка, Новиј Полог и други, се дециден факт дека македонското име и идентитет континуирано се провлекува низ вековите. Денес, се тврди дека македонската нација започна со формирање во 19 век и дека тогаш почна да се зборува за посебноста на македонскиот јазик. Меѓутоа, за овој период познат како преродба може да се каже дека дојде до повторен изблик на македонштината, изразена во борбата возобновување на Охридската архиепископија и Креснеското востание. Мeѓутоа, создавањето на бугарската Егзархијата, наместо возобновување на Охридската архиепископија, ги придушува тој израз, иако поединци знаат повремено да ги пренесат чуствата на македонскиот народ. Почетокот на Првата балканска војна, македонскиот народ ја пречека со воодушевување. Македонците активно земаат учествуваат во неа со свои чети и очекуваат со помош на своите православни браќа Срби, Бугари, Црногорци и Грци да се ослободи од вековното ропство и повторно да ја обнови својата славна македонско држава. Интересен е написот „Балканска војна“ со поднаслов „Александар Македонски“ објавен во Политика од 12 ноември 1912 година. Во овој текст на српски известувач, испратен на 11 ноември 1912 г. во 6:20 часот попладнето од Скопје, се вели: „Вчера во 10 часот претпладне во битолската егзархиска црква одржана е свечано заблагодарување по повод победата на нашата војска и парастос за изгинатите српски херои за ослободување на Македонија. Чинодејствуваше митрополитот Аксентиј со многу свештеници. Присуствуваше и Н. Кралско височество Престолонаследникот со својот штаб и неколку илјади граѓани. Митрополитотот го поздрави со долг и трогателен говор Престолонаследникот како ослободител на Македонија и спасител на македонските христијани. „Како надомест за вашите паднати херои и пролеана српска крв од која никна слободата на наша Македонија, ние Вам, на нашиот Александар Македонски, му се предаваме себе си, а своите молитви ги упатуваме до Бога за среќа на Србија и нејзиниот Александар Велики и на српската победничка армија“. Така заврши говорот на митрополитот Аксентије.mail.mn.mk/images/stories/2018/01/balkanski-rat.jpg
L l
L l 8 ай бұрын
A da te prasham jas tebe, na kakov jazik zboruval Aleksandar Makedonski?
Petar Ivanovski
Petar Ivanovski 4 жыл бұрын
TheKolobur88 А јас ти негирам ли нација? Ти кажувам ли дека си друго? Те вреѓам ли? Си играте со трпението на Македонците
Kiril Iliev
Kiril Iliev 4 жыл бұрын
Никога и за нищо на света не бива да забравяме историята си, да падаме духом и да се прекланяме пред чужди. Но това, не важи само за народа, а и за управляващите. Трябва да поставяме България на 1 място.
Kiril Iliev
Kiril Iliev 4 жыл бұрын
@The Gamers родина, семейство, приятели, другото е без значение.
The Gamers
The Gamers 4 жыл бұрын
На първо място България. На второ колата. На трето жената.
pokemon go zaptos tim
pokemon go zaptos tim 3 жыл бұрын
dobar VECE Az sam ot Srbije Voleo bi da se Nikada više Slovenski narodi ne mrze.
Hristo Ivanov
Hristo Ivanov 2 жыл бұрын
И ние така волиме приятелю. Ама за това трябва да се почитаме.
Coldgaze
Coldgaze 4 жыл бұрын
Битката за Червената стена сега
Talridis blagoev
Talridis blagoev 3 жыл бұрын
Оценка на Генералния щаб на германската армия -Българите откриха с артилерията си и минохвъргачките огън, който по своята точност беше абсолютно смъртоносен“. В-к „Таймс“ за стрелбата на артилерията на 9-а пехотна плевенска дивизия. „В действителност българинът доказа, че е храбър войник. Неговото любимо оръжие беше щикът. Той беше изпълнен с гореща любов към отечеството…“. 7:26 „Българите изпълниха своя дълг. Те вече имат авторитет сред нашите войници. Австро-унгарските войски са неравностойни, а чешките съвсем не са уважавани“. Генерал-фелдмаршал Аугуст фон Макензен точно неговите думи :) 7:34 От всички наши съюзници България бе единствената държава, която прояви най-големи усилия“. А. фон Ернстхаузен Evaluation of the General Staff of the German Army "The Bulgarians, with their artillery and mortars, opened fire, which by its accuracy was absolutely deadly." - battle of the Doiran 1917 bulgarians vs england Times newspaper for the firing of artillery by the 9th Pleven Infantry Division. "In fact, the Bulgarian proved he was a brave soldier. His favorite weapon was the bayonet. He was filled with a passionate love for the country…. 7:26 “The Bulgarians have done their duty. They already have authority among our soldiers. The Austro-Hungarian troops are unequal and the Czechs are not respected at all. " Field Marshal August von Mackenzen exactly his words :) 7:34 Of all our allies, Bulgaria was the only country that made the greatest effort. " A. von Ernsthausen
Dancho Enev
Dancho Enev 4 жыл бұрын
И аз очаквам с нетърпение - Червената стена
Lancista
Lancista 3 жыл бұрын
ЗА ОТЕЧЕСТВОТО - УРААА!
Radoslav Petkov
Radoslav Petkov 3 жыл бұрын
Вред, адски огън в боен ред.... Вървяхме Ние все Напред!
Kaloyan Hristov
Kaloyan Hristov 4 жыл бұрын
!Българи юнаци! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
Борислава Григорова
Борислава Григорова Жыл бұрын
❤️🇧🇬
Rayna Topchieva
Rayna Topchieva 8 ай бұрын
ДАЙТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БИТОЛЯ И ЧЕРНА ГОРА. МОЛЯ
Baby Ghost
Baby Ghost 4 жыл бұрын
Много добро видео
Indiana Metal
Indiana Metal Жыл бұрын
Поклон!
Невелина Цанкова
Невелина Цанкова 4 жыл бұрын
Супер сте
BroForce
BroForce 4 жыл бұрын
В 5:10 Френските артилерии са с огледално знаме
Bai Hui
Bai Hui 3 жыл бұрын
Ако може да се сложат сръбски румънски и гръцки субтитри,та да се помни
Martin
Martin 3 жыл бұрын
Има английски. Проверих сега
RGiliyanoff.
RGiliyanoff. 4 жыл бұрын
🔥
zabataBG
zabataBG 2 жыл бұрын
И някой наистина влизат като военнопленници 😃
Simon Banchev
Simon Banchev 4 жыл бұрын
Още!!!
Alexander Atanassov
Alexander Atanassov 4 жыл бұрын
Прекрасно видео.Да му бяхте сложили и английски субтитри, цена нямаше да имате.
Alexander Atanassov
Alexander Atanassov 4 жыл бұрын
@Българска история Браво на вас!
Българска история
Българска история 4 жыл бұрын
Благодарим! Предполагаме, обаче, че сте пропуснали да ги активирате от менюто. :)
daraka
daraka 3 жыл бұрын
Направете видео за битката в Кербала
Angel Naydenov
Angel Naydenov 3 жыл бұрын
daraka 1 уви, поляците направиха филм за нея. У нас дори не са чували за тази битка.
Boni Sabev
Boni Sabev 4 жыл бұрын
Шуми,Марица...
Harry
Harry 4 жыл бұрын
Евала
Петко Налбантов
Петко Налбантов 4 жыл бұрын
Македония е Българска всички го знаят но го отричат !
Aleks K
Aleks K 3 ай бұрын
Да гърците са големи националисти но има и много добри хора. Турците също могат да са много човечни
Cvetomir Mitov
Cvetomir Mitov 3 жыл бұрын
@chochopav да така е но са българи
chochopav
chochopav 3 жыл бұрын
Македония е на хората които живеят в Македония...
Ivan Petrov
Ivan Petrov 4 жыл бұрын
@Moesicus Може да са бълнувания, но сърби и румънци реално вярват в тия неща. А гърците също искат и одринска тракия заедно с източното турското средиземноморско крайбрежие.
Vhh7
Vhh7 4 жыл бұрын
Молобрайна войска малка държава се сръжава със 9 армий... Велик народ сме
Radoslav Petkov
Radoslav Petkov 3 жыл бұрын
Ако ще и ангелски батальони да се бяхме били, пак щяха да бъдат сразени.... По-страшно от разярен българин е, само Атом!
Martin
Martin 4 жыл бұрын
Реално поставяме световен рекорд за мобилизация. Под 5 милионна държава мобилизира 1,2 млн души. Тоест всеки мъж в зряла възраст е бил в окопа
0Go go5
0Go go5 4 жыл бұрын
Нещо което трябва да знае всеки българин.
vlado georgievski
vlado georgievski 4 жыл бұрын
Od toa treba sekoj bugarin da se srami
Denis Stoyanov
Denis Stoyanov 4 жыл бұрын
30,000 subscriber! o7
nshs uxbeb
nshs uxbeb Жыл бұрын
Преведете ги на английски това трябва да се знае не само от българите
Българска история
Българска история Жыл бұрын
Всички видеа от поредицата разпоалгат със субтитри на български и английски език, които могат да бъдат активирани от менюто долу вдясно или с бутон "C" от клавиатурата
Dimitar Petkov
Dimitar Petkov 3 жыл бұрын
България и никоя друга на света
Stoyan Aleksandrov
Stoyan Aleksandrov 3 жыл бұрын
за мнои
Dinko Dragolov
Dinko Dragolov Жыл бұрын
бълария над всичко
Николай Иванов
Николай Иванов Жыл бұрын
Кенали там има загинали от наше село
Георги Татарски
Георги Татарски 9 ай бұрын
Евр Ингилизова ВСИЧКИ СРЕЩУ Православ България
бай Ганьо
бай Ганьо 4 жыл бұрын
Няма такъв народ като стария български
Krasen Kolev
Krasen Kolev 4 жыл бұрын
нито сърби
Krasen Kolev
Krasen Kolev 4 жыл бұрын
нито италия
Green Bull
Green Bull 3 жыл бұрын
Май без съюзници е щяло да ни е по-добри
Krasen Kolev
Krasen Kolev 4 жыл бұрын
нито африканци
Veselin Shentov
Veselin Shentov Жыл бұрын
А някой сеща ли се кой е другия германец, който се изказва положително за България?
Krasen Kolev
Krasen Kolev 4 жыл бұрын
нито българия са атакували руссия
Хомер Симсон
Хомер Симсон Жыл бұрын
👍🇲🇰
Krasen Kolev
Krasen Kolev 4 жыл бұрын
нито индиици
Blazo Ilcovski
Blazo Ilcovski 2 жыл бұрын
Прилично патетично.
Българско военно чудо: Дойранската епопея ∣ Анимация
7:43
Landing (And Taking Off) A Plane On Top Of A Building
0:46
Red Bull
Рет қаралды 17 МЛН
Хотели бы такой сок?
0:16
ХАБИБ
Рет қаралды 3,9 МЛН
Защо България загуби Първата световна война?
21:54
Българска история
Рет қаралды 136 М.
Българско военно чудо: Битката при Добрич ∣ Анимация
7:45
Българско военно чудо: Защитата на Видин ∣ Анимация
7:42
Косовската операция - разгромът на Сърбия ∣ Анимация
7:16